dimecres, 9 de febrer del 2011

Villa Vals Worldwide

Avui en Jordi m'ha fet arribar unes fotografies d'un habitatge unifamiliar ben peliculiar amb un text en l'assumpte del correu en principi podria semblar poc suggerent "Una casa amb poc terreny, molta imaginació i un bon arquitecte".
Molt companys arquitectes em dirien que qualsevol pot entrar dins d'aquesta definició...


Aquesta primera fotografia no té res d'interessant, oi?
Però, res més lluny de la realitat. Aquesta vegada, Jordi, m'he sorprés gratament.

Les etiquetes de les fotos indicaven "Incredible Underground Residence in Switzerland".
I com que de mena sóc molt curiós, he continuat fent un recerca al "Google" i heus aquí el que he trobat:






Aquesta petita meravella és la creació de "SeARCH and CMA" format pels arquitectes Bjarne Mastenbroek i Christian Müller (www.search.nl & www.christian-muller.com).

El concepte, obviament, no és nou. En diferents contrades i èpoques ja s'han construït habitatges excavats a la roca: les cases-cova.

(les imatges següents són propietat intelectual dels seus autors)




El que hi ha de diferent en aquest projecte és el moment en el que es construeix, el segle XXI.

Podria entrar a analitzar les virtuds i els defectes d'aquest avançat disseny arquitectònic, però res més lluny de la meva intenció original.


Estem a Catalunya, i qualsevol promotor podria tenir la simple idea d'importar aquest concepte d'habitatge a la nostra terra. Podria???

Malgrat es tracta d'un habitatge sense gairebé impacte paisatgístic, aquest tipus d'habitatge, a les nostres contrades, es considera que, urbanísticament, està desenvolupat integrament en planta soterrani, però,  en moltes normatives urbanístiques l'ús d'habitatge no hi és contemplat.
Així mateix, seria com a mínim curiós justificar altres paràmetres urbanístics: alçada reguladora (0'00 m ???); nombre de plantes; edificabiliat; alçada màxima dels murs interiors; ...

Així, la pregunta que em faig és la següent: Podrien els arquitectes Mastenbroek i Müller projectar aquest habitatge a Catalunya???

Albert Sos
www.suacs.cat

1 comentari:

  1. La normativa sovint gestiona la norma i encotilla qualsevol excepció -per positiva que pugui ésser-.

    ResponElimina