diumenge, 6 de febrer del 2011

ITV... ITE

De la inspecció tècnica de vehicles a la inspecció tècnica d'habitatges.

Tots coneixem la ITV, la famosa inspecció tècnica de vehicles que fa que cada dos anys hem de demostrar a l'administració, que nosaltres mateixos hem creat, uns mínims paràmetres de fiabilitat del nostre vehicle.
Aclarim, no es que l'administració no se'n refiï de nosaltres, no, no és això. L'administració, vull pensar, pressuposa la bona fe de tots els propietaris de vehicles.
La desconfiança neix en nosaltres mateixos: Com pot ser que el meu veí circuli amb les rodes totalment llises? Això no pot ser! És un perill! Sembla mentida que la policia no li digui res!
Al final, som nosaltres els que traslladem la nostra desconfiança sobre el nostre veí a la nostra administració.

Això està molt bé per controlar a qui no efectua el manteniment regular del seu vehicle. Però, què passa amb el bon propietari que té el seu vehicle sempre a punt???

La ITV pel propietari d'un vehicle amb el manteniment correcte solament es converteix en un taxa més.


Tothom sabia que després de la ITV arribaria, tard o d'hora, la ITE. Com a mínim tots els professionals del sector.
Podria transcriure aquí tot el que he dit de la ITV, però no cal, és evident la seva correspondència.
De fet, si que hi ha una petita diferència. La ITV l'efectua un operador en règim d'autorització de l'administració, que ens cobrarà una petita taxa preestablerta per complimentar l'expedient, sigui quin sigui el resultat i la ITE l'efectua un tècnic escollit pel mateix propietari de l'edifici, el qual si intueix que les conclusions del teu informe són massa realistes i poden implicar reparacions importants, no dubtarà en buscar un altre tècnic amb una visió no tant restrictiva.

Malgrat això, l'ITE era necessari.

Però, igual que en la ITV, que passa amb aquells propietaris que efectuen el manteniment preventiu i correctiu necessari i que nosaltres (és a dir, on diu nosaltres hauria de dir la nostra administració) li obliguem a passar una ITE que no detectarà cap patologia, però que igualment haurà de pagar???

Els propietaris són els responsables d'efectuar el manteniment preventiu i correctiu de llurs edificis i la nostra administració és, per delegació nostra, la que ha de vetllar per garantir-ho.

Però crec que cal que ens qüestionem si existeix la llibertat del tècnic per portar a terme la seva feina i en la necessitat de pagar per demostrar que el propietari ha fet el manteniment preventiu i correctiu del seu edifici.

Se'm fa molt difícil explicar-li a un propietari que malgrat que el seu edifici està en molt bon estat m'ha de pagar uns honoraris professionals per demostrar-ho a la nostra administració.

Se'm fa molt difícil entendre que malgrat el resultat de la inspecció de la  ITV del meu vehicle sigui favorable, hagi de pagar igualment 40 €.


Albert Sos
www.suacs.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada